[Mania] Nieuwsbrief Klassiek 13 juni
 
Email Header
yd2

Cello8ctet Amsterdam & Maki Namekawa - Motion Picture

CD 20,99
Maki Namekawa is een internationaal bekende pianiste. Zij speelt het klassieke repertoire en hedendaagse componisten. Zij speelt regelmatig op vele internationale podia zoals Suntory Hall Tokyo, Carnegie Hall en Lincoln Center New York. In 2017 heeft Maki Namekawa samen met het Cello8ctet Amsterdam een cd opgenomen met twee suites van Philip Glass: The Hours en Dracula.

Ook verkrijgbaar; Maki Namekawa Philip Glass: The Complete Piano Etudes (2CD) 34,99
yd2

Buxtehude
Abendmusiken

CD: 14,99
Dietrich Buxtehude was niet alleen zo‘n goede kerkorganist dat Johann Sebastian Bach de toorn van zijn werkgevers trotseerde om hem zo lang mogelijk te horen spelen, hij was ook een groot organisator met oog en oor voor de wensen van de gemeenschap. Als organist van de Marienkirche in Lübeck maakte hij zich sterk om meer publiek te trekken. Hij deed dat met de Abendmusiken, concerten los van de liturgie, vol afwisselende muziek die de werkende mens een aangenaam ontspannen late namiddag of avond bezorgden. Zijn concerten werden in heel Europa geroemd als iets unieks en waren op zich al een reden om naar Lübeck te reizen. Hoewel die reis nog steeds aanbevelenswaardig is, hoeft u voor het Abendmusikgevoel de deur niet meer uit. Ensemble Masques en Vox Luminis sloegen de handen ineen voor een mogelijk Abendmusikprogramma met louter cantates, sonates en koraalzettingen van Buxtehude zelf. Een prachtig laatzeventiende- eeuws avondje uit. En dat gewoon thuis op de bank.
yd2

Paul Lewis - Pianosonates

10CDBOX NU 26,99
De Engelse pianist Paul Lewis maakte de afgelopen decennia vooral naam met zijn Schubert- en Beethovenvertolkingen. Tussen 2005 en 2007 toerde hij zowel door Europa als de Verenigde Staten met een volledige Beethovencyclus, en ondertussen nam hij alle tweeëndertig sonates op. Deze cd‘s vielen veelvuldig in de prijzen en de laatste editie van de reeks werd in 2008 bij het toonaangevende Engelse Gramophone zelfs verkozen tot ’record of the year‘. Niet zo gek, want Lewis weet van Beethovens complete pianosonates een klinkende biografie te maken die het turbulente leven van de componist overtuigend in klank vat. Van de nog redelijk klassiek aandoende eerste sonates tot de destijds onbegrepen allerlaatste blikken in de afgronden van Beethovens ziel treft Lewis de juiste toon, de juiste afstand en de juiste betrokkenheid. En dat leidt uiteindelijk tot een meesterlijk overzicht waarin de componist Beethoven vele malen belangrijker is dan de pianist Lewis. Een prachtig document.
yd2

Belcea Quartet - Quartet No. 3 Quintet

CD: 14,99
Dmitri Sjostakovitsj lag vanaf de tweede helft van de jaren dertig zwaar onder vuur bij de Russische autoriteiten. Sinds de scherpe kritiek op zijn opera Lady Macbeth uit het district Mtsensk die in 1936 uit naam van Stalin in de Pravda veroordeeld werd als ’chaos in plaats van muziek‘ moest Sjostakovitsj op zijn tellen passen. De onmogelijke spagaat tussen veroordeeld worden en de gunst van de machthebbers behouden legde de componist onder meer neer in twee kamermuzikale meesterwerken: het Pianokwintet in g opus 57 en het Derde strijkkwartet in F opus 73. Het zijn stukken vol onderhuidse boodschappen, misplaatste vrolijkheid en schrijnende spanning. Het zijn ook werken die het best tot hun recht komen in handen van musici die de schizofrenie van een communistisch regime begrijpen. De leden van het Oost-Europese Belcea Quartet en de Poolse pianist Piotr Anderszewski zijn zulke musici. Zij maken van deze werken zo‘n intense beleving dat het angstzweet over de rug van de luisteraar loopt. Een cd voor iedereen die wil begrijpen wat het is om onder druk te leven.

Ook net verschenen

yd2

Emil Gilels


5CD: 49,99
yd2

Isabella Faust


CD: 19,99
yd2
Nog geen abonnee van deze nieuwsbrief met een overzicht van Klassieke releases? Inschrijven kan hier
yd2