[Mania] Nieuwsbrief Klassiek 5 oktober
 
Email Header
yd2

Bach Inspirations
Thibaut Garcia (gitaar)

CD; 14,99
Thibaut Garcia kreeg de klassieke gitaar met de paplepel ingegoten. Al op veertienjarige leeftijd won hij zijn eerste concours en inmiddels geeft hij concerten in Noord en Zuid-Amerika, Azië en in talloze Europese landen, waaronder recentelijk ook Nederland waar hij in september het Concertgebouw aandeed met een hommage aan Bach. Een groot deel van dat concertprogramma is ook te vinden op Bach Inspirations. Voor dit album stelde Garcia zich ten doel een zo kleurrijk mogelijk eerbetoon aan Bach samen te stellen. Dat doet hij door niet alleen in fraaie gitaararrangementen van enkele Bach-composities, maar bovenal via werken van andere componisten die zich door Bach lieten inspireren als Gounod, Villa-Lobos, Mangoré, Tansman en de in 1955 geboren Dusan Bogdanovic. In twee werken begeleidt Garcia sopraan Elsa Dreisig, maar deze leiden alleen maar af van het fenomenale spel van Garcia. 
yd2

Chopin: Ballades & 3 Nocturnes
Leif Ove Andsnes (piano)

CD; 14,99
Chopin gaf zijn composities geen poëtische namen zoals Schumann dat deed. Tussen 1831 en 1843 publiceerde Chopin vier composities die hij ballade noemde. Daarmee was Chopin de eerste componist die een term uit de literatuur gebruikte voor een compositie. Een ballade is een verhalend gedicht dat in de Middeleeuwen door een minstreel werd voorgedragen. Voor Chopin zijn deze ballades verhalen die verwijzen naar Polen waaruit hij naar Frankrijk vluchtte. Leif Ove Andsnes is al vanaf het begin van zijn carrière gefascineerd door Chopin, maar hij had nog steeds niet het juiste momentum gevonden om Chopin te kunnen spelen. Nu - 25 jaar na zijn laatste Chopin opname - presenteert Leif Ove Andsnes een uniek programma door Chopin's ballades niet te programmeren als een cyclus maar ze afzonderlijk te programmeren naast drie nocturnes uit diverse perioden van Chopin. Deze nocturnes (kalmer van karakter) bieden een mooi contrast tegen de vier grote verhalen die Chopin door zijn muziek vertelt. In deze prachtige opname speelt Leif Ove Andsnes op innemende wijze deze ballades en nocturne 4, 13 en 17.
yd2

Erno Dohnányi: Ruralia Hungarica / Humoresken in Form Einer Suite
Valentina Tóth (piano)

CD: 14,99
Het grote publiek kent Valentina Toth van haar optredens tijdens het televisieprogramma De Tiende van Tijl. De in Leeuwarden geboren ravissante pianiste timmert echter al een aantal jaren flink aan de weg. Dit heeft haar op grote podia gebracht in binnen- en buitenland en ook verrijkt met mooie prijzen. Deze behaalde ze zowel solo als met de beide trio's waarvan zij deel uit maakt. Met haar deels Hongaarse achtergrond kiest zij voor laatromantische pianowerken van Ernö Dohnanyi (1877-1960): Hongaars pianist, dirigent, muziekpedagoog en componist. Toth speelt de werken strak en met passie, maar ook zacht en ingetogen. De combinatie Toth-Dohnanyi mag een vervolg hebben.
yd2

Johann Sebastian Bach
Víkingur Ólafsson (piano)

CD: 18,99
in zijn Reflections on Bach (in het tekstboekje ingesloten) stelt Víkingur Ólafsson Bach is een vrij. Dat kreeg hij als jonge student van een wijze raadgever te horen. Deze mening heeft zich diep in de IJslandse pianist geworteld. Hij brengt op dit album een zeer interessant programma. Het menu is Bach maar de ingrediënten zijn verschillend. Hij speelt de werken van Bach zoals ze bewerkt zijn door Busoni, Stradal, Rachmaninov en zijn leraar Siloti. Ook zit in het programma Bach's transcriptie van het hoboconcert van Marcello (BWV 974). Víkingur Ólafsson speelt een eigen bewerking van aria Widerstehe doch der Sünde uit Cantate 54. Zijn spel is Net als op zijn Glass album kunt ju weer genieten van het prachtige spel van Víkingur Ólafsson. Een dynamisch album, waaruit blijkt dat ook de hedendaagse jonge generaties niet om Bach heen kan.
yd2

Miserere Mei Deus
Cappella Amsterdam, Daniel Reuss 

CD: 18,99
Weeklagen, rouwen, herdenken, was aan het einde van vijftiende eeuw erg in de mode. Een aantal befaamde hofschrijvers als Guillaume Cretin, Jean Molinet, Jean Maroy schreven befaamde poëtische teksten. Diverse componisten leverden de muziek bij deze teksten zoals Josquin des Prez, die de grootste componist van zijn tijd was. Hij componeerde zowel missen, mottetten als chansons. Capella Amsterdam heeft het aangedurfd om deze prachtige maar ook technisch complexe muziek zich eigen te maken. Er volgde een succesvol optreden tijdens het Festival Oude Muziek in Den Haag en diverse uitvoeringen in het land. Als je deze muziek hoort, dan lijkt het alsof de hemel opengaat, zo alomvattend en indrukwekkend is deze muziek. Een aanrader voor iedereen die van koormuziek houdt. Het is prachtige muziek professioneel uitgevoerd.
Nog geen abonnee van deze nieuwsbrief met een overzicht van Klassieke releases? Inschrijven kan hier
yd2