gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

BORDEWIJK, F. & HACHMANG, VICTOR

BLOKKEN

Label: NIJGH & VAN DITMAR
Releasedatum: 17-04-2018
Herkomst: NL
Item-nr: 3810161
EAN: 9789038805122
Levertijd: Levertijd: Onbekend

Recensie

Een jaar voor het verschijnen van ‘Brave New World’, de nu wereldberoemde roman van Aldous Huxley, kwam de roman ‘Blokken’ van Bordewijk uit, een van de vroegste voorbeelden van dystopische SF.

In Blokken (1931) leidt F. Bordewijk ons rond door een rechtlijnige, op efficiëntie ingerichte stadstaat en omschrijft in zijn kenmerkende “gewapend beton’-stijl zijn trage maar onvermijdelijke ondergang.

Hoofdpersoon in dit verhaal is de hoekige stad met zijn strenge architectuur; de inwoners van deze “samenleving der onpersoonlijkheid’ zijn simpele figuranten in een tragedie van enorme proporties.

Zoals alle goede sciencefiction is ook dit verhaal een spiegel van het tijdsklimaat; Bordewijk voorvoelt de opkomst van dubieuze politieke bewegingen en voorspelt in huiveringwekkend detail de aanstaande dictaturen en hun hang naar massarituelen en -symbolen.

De nachtmerrieachtige droombeelden van Blokken zijn nu voor het eerst verbeeld door illustrator Viktor Hachmang in deze graphic novel.
Door Redactie op 2018-04-11

nieuwsbrief