gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

GOMES, CARMEN

LITTLE BLUE

Label: SELF RELE
Releasedatum: 05-11-2015
Herkomst: NL
Item-nr: 3504652
EAN: 8713897903836
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

Carmen Gomes staat komend seizoen 25 jaar op het podium. De zangeres viert dat met een nieuw concertprogramma ‘Carte Blanche’, een overzicht uit het oeuvre van de Nederlandse waarin haar nieuwste album ‘Little Blue’ ongetwijfeld een plek zal veroveren.
Gomes liet zich beïnvloeden door musici die een zekere diepgang, voortkomend uit een ondefinieerbare verlatenheid, uitstraalden, zoals Billie Holiday, Nina Simone en Neil Young. Een gevoel waarmee Gomes zich in haar jeugd identificeerde en de basis legde voor haar stemgeluid. Warm, jazzy, bedekt met een soulvolle gloed waarin de blues zijn heenkomen zoekt in mindere tijden.

Het zijn de dankbare ingrediënten voor ‘Little Blue’ dat naast eigen composities krachtige en vaak droefgeestige standards uit Gomes’ jeugd bevat. Zoals het prachtig door Gomes vertraagde ‘Holding back the years’ van Simply Red (moeder verlaat kind), ‘Needle and the damage done’ van Neil Young, ‘Little girl blue’ dat door velen werd uitgevoerd waaronder Janis Joplin en Nina Simone, en ‘Brass in pocket’ van The Pretenders.

Evenals haar eigen werk brengt Gomes de stukken overtuigend en met een doorleefde stemvoering, alsof ze de pijn en de eenzaamheid uit de teksten als een last op haar schouders draagt. Een weemoedig gevoel dringt zich op die alle ruimte krijgt zich beeldend te ontwikkelen door het open, meanderende geluid van de band. De begeleiding, voorzien van gevoelige accenten en riffs, van gitarist Folker Tettero is ongenaakbaar kenmerkend voor het droeve bluesgeluid dat als een rode draad door de stukken trekt.

Vrolijk word je niet van ‘Little Blue’. Maar Gomes’ lotsverbondenheid, gebundeld in een expressieve, soepel fraserende stem en pakkende teksten, zijn een lust voor het oor en bieden geborgenheid in sombere tijden

(TEKST: Jazzenzo)

bezetting: Carmen Gomes zang; Folker Tettero gitaren; Peter Bjørnild contrabas, basgitaar; Bert Karmsteeg drums
opgenomen: 2014, 2015, MCO Studio 2, Hilversum
uitgebracht: 23 januari 2016
distributie: Bartic
aantal stukken: 10
tijdsduur:
website: www.carmengomes.com
door: Erno Elsinga


Door Redactie op 2016-01-20

nieuwsbrief