gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

ZAPPA, FRANK

THE ROXY PERFORMANCES (LIMITED 7 CDBOX)

Genre: Reissues
Label: UNIVERSAL
Releasedatum: 23-03-2018
Herkomst: NL
Item-nr: 3801607
EAN: 0824302002827
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie



Van Frank Zappa is de laatste jaren al menige Heilige Graal langs gekomen. Sorry fans, maar hier is er weer een. Sorry omdat er wederom best diep in de buidel moet worden getast maar daar staan acht uur bedwelmende en verslavende muziek tegenover. Deze keer draait het om de legendarische concerten die hij en zijn band – velen beweren zijn beste ooit - op drie dagen in december 1973 in LA hebben gegeven. Een uitstekende compilatie daarvan verscheen al een jaar later, Roxy And Elsewhere, behorend bij de beste live-platen die zijn uitgebracht. De film die Zappa van de optredens wilde uitbrengen, ging niet door omdat door een technisch mankement geluid en beeld op geen enkele manier synchroon waren te krijgen.
Die film kwam een paar geleden toch en via Roxy By Proxy uit 2011 kregen we nog een paar nummers. Maar wat wij Zappa-fans echt willen, gewoon alles, dat krijgen we nu in een boxje met zeven cd´s. Alle concerten, opnamen van soundchecks en repetities in de studio, dit is echt het onderste uit de kan. Zeker, er komen nummers vaak langs, zoals Cheepnis en Penguin in Bondage. Maar vervelen doet dat niet, de uitvoeringen verschillen namelijk enorm, dikwijls ook qua speelduur en Zappa licht de nummers ook telkens anders, maar in elk geval hilarisch toe. Hij strooit met one-liners. En man, man, man, wat vond Zappa Richard Nixon een asshole. En man, man, man, wat was toch een fenomenale gitarist.
Roxy Performances biedt geen gemakkelijke kost. Zappa en zijn tienkoppige band, met onder anderen toetsengigant George Duke, blazers, twee drummers, en een percussionist spelen hoogst complexe stukken waarin jazz, marsmuziek, rock, blues, neo-klassiek, absurdisme en nog veel meer samen gaan. Oranje speelde in 1974 totaalvoetbal, Zappa in 1973 totaalmuziek. Maar omdat alles zo ontzettend strak wordt gespeeld en er zo verschrikkelijk veel gebeurt, niet in de laatste plaats door de fantastische percussionist Ruth Underwood en dankzij de uitstekende geluidskwaliteit, blijft Roxy Performances een toegankelijk geheel. Verplicht dus voor de fans en zeer geschikt voor de onervaren geïnteresseerde.

nieuwsbrief