gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

SPEL, MISCHA & DON, FLORIS

DE MATTHAUS-PASSION

Genre: Klassiek
Label: MEULENHOFF
Releasedatum: 13-01-2016
Herkomst: NL
Item-nr: 3506168
EAN: 9789029090872
Levertijd: Levertijd: Onbekend

Recensie

In 1865 werd voor het eerste een (aangepaste) versie van de Matthäus-Passion van Bach in Rotterdam uitgevoerd. Pas aan het begin van de twintigste eeuw wordt dit werk met een jaarlijkse frequentie in Rotterdam en Amsterdam uitgevoerd. Mede door de rechtstreekse uitzending op de radio groeien generaties met de Matthäus-Passion. Er ontstaan nieuwe tradities zoals Naarden, de authentieke uitvoeringspraktijk en het immer zoeken naar hoe het werk in de tijd van Bach werd uitgevoerd. Mischa Spel en Floris Don schreven het boek over de Matthäus-Passion, die zij niet konden vinden. Na een heldere uitleg over het werk en de traditie waarbinnen het werk is ontstaan en de uitvoeringspraktijk in Nederland, volgt per tekstonderdeel de impressies en commentaren van uitvoerenden, belangstellenden en deskundigen. Een fascinerend boek waarin nog meer – dan je voor mogelijk houdt – de detaillering van het werk en de genialiteit van Bach duidelijk wordt. Voor de liefhebbers maar ook voor de starter een mooie gids om telkens op terug te grijpen. Soms moet je de Matthäus-Passion eens een jaartje overslaan om je opnieuw te laten verrassen door dit muzikale kunstwerk.

de Matthäus-Passion


Wat Bachs muziek je vertelt als je weet waar je op moet letten

door: Mischa Spel & Floris Don

Geen enkel ander land ter wereld is zo dol op één muziekstuk als Nederland op Bachs Matthäus Passion. Elk jaar wonen tienduizenden Nederlanders in de weken voor ­Pasen een van de ruim 500 uitvoeringen van Bachs muziek bij.

Waarom houden zoveel mensen – ook luisteraars die verder nauwelijks klassieke concerten bezoeken – zo intens van de Matthäus? Wat hebben Bachs noten te vertellen, als je eenmaal weet waarnaar je moet luisteren? Met die vraag als uitgangspunt trokken de samenstellers langs de beroemdste barokdirigenten, zangers en schrijvers om hen te vragen naar de sleutels tot Bachs passie. Wat is hun lievelingsmoment, en waarom raakt hen dat zo? Samen met de inleidende hoofdstukken over Bachs wereld, de tekst en de Nederlandse Bachtraditie krijgt de lezer een veelomvattend beeld van de zeggingskracht van Bachs muziek.

Na het lezen van De Matthäus Passion zal de lezer Bachs passiemuziek beter begrijpen en nog mooier vinden!

nieuwsbrief