gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Frans de Waard (Kapotte Muziek, Beequeen, Vital Weekly, Korm Plastics) begon in 1992 te werken voor Staalplaat, op dat moment een van de grootste onafhankelijke platenlabels voor experimentele en electronische muziek en thuisbasis voor Muslimgauze, :zoviet*france:, Rapoon, O Yuki Conjugate maar ook Jaap Blonk, Normally Invisible en Kingdom Scum. In de tien jaren die volgden bleef de productie hoog, met gemiddeld drie CDs per maand. De Waard, oorspronkelijk ingehuurd voor de in- en verkoop van muziek en het opzetten van een database, kreeg steeds meer de rol van bedrijfsleider en werd door velen beschouwd als de baas. In 2003 nam hij ontslag.
In zijn boek beschrijft hij de hoogte- en dieptepunten van een onafhankelijk label, maar ook van de bijbehorende winkel, mail order, Radio 100 programma, en concert organisatie. Het bevat beschamende conflicten met muzikanten, labels, distributeurs en geeft een beeld van de nooit eindigende race om de meest extravagante CD hoezen te produceren die de muziekindustrie ooit had gezien.
Dit boek gaat niet over de jaren 80 en Staalplaat's rol in het lokale actiewezen, en niet over de jaren in Berlin, na 2004. Dit is het persoonlijke verhaal van De Waard, van binnenuit, op het hoogtepunt van het label in jaren 90.
Dit is een boek voor een ieder die interesse heeft in experimentele muziek, voor iedereen die een grappig, treurig en bizar verhaal wil lezen over het overleven van een klein platen label. Kennis van de muziek is niet nodig, maar tijdens en na het lezen zul je zeker wat gaan opzoeken. Als je van plan bent een platenlabel te beginnen zul je aantekeningen willen maken over wat wel en wat niet te doen.
Door Redactie op 2016-08-31

nieuwsbrief