gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

LEEUWEN, JOEP VAN

STILTE VOOR DE STORM

Label: JOEPVANLEEUWEN
Releasedatum: 28-09-2014
Herkomst: NL
Item-nr: 3321060
EAN: 0888174849492
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

recensie www.nadelunch.com

Deze maand verscheen Stilte voor de Storm, de eerste EP van singer-songwriter Joep van Leeuwen. In de zes nummers, met teksten die gevoel voor humor verraden en aanstekelijke muzikale begeleiding, zingt hij over de grote thema’s in het leven en zet ons daarmee aan het denken.

Joep van Leeuwen begon op zijn vijfde jaar met pianospelen en kreeg tot zijn zestiende klassiek pianoles van zijn oom. Daarna bracht hij verschillende blauwe maandagen door in diverse bandjes. Tijdens de ‘Bonte Avonden’ in zijn geboortedorp vormde hij een duo waarmee hij bestaande nummers omvormde tot kritische (dorps)politiek getinte nummers. Hierdoor ontdekte Joep de betekenis die tekst en muziek voor hem hadden. Ondertussen leerde hij zichzelf de basis van het gitaarspelen aan. Hij volgde een muziekopleiding om zijn kennis en vaardigheden op het gebied van componeren, arrangeren, improviseren en songwriting naar een hoger niveau te tillen.

Vorig jaar heeft Joep zijn eigen weg in de muziek gekozen en staat hij geregeld als singer-songwriter op het podium met zijn eigen nummers. Daarnaast participeert hij in een aantal andere betekenisvolle projecten, waaronder Een Vensterbank Vol Vergeet-Mij-Nietjes, een theatervoorstelling die mensen met een vorm van dementie de tijd van weleer wil laten herbeleven, en Levend Echt, een muziekproject waarin kankerpatiënten geholpen worden met het schrijven en uitvoeren van eigen liedjes. Maar het belangrijkste project tot nu toe is zijn allereerste eigen EP Stilte voor de Storm.

Humor en een knipoog

De liedjes van Joep houden het midden tussen kleinkunst en pop. Denk aan Acda & De Munnik of Veldhuis & Kemper, maar dan solo. In de meeste composities staat de piano centraal, omlijst door bas, drums, strijkers en mondharmonica. De EP begint met het bluesy titelnummer Stilte voor de storm, dat op humoristische wijze het pijnlijke moment binnen een relatie beschrijft waarop je aanvoelt dat er ruzie in de lucht hangt. 2:43u gaat over het volgen van je hart, wat de omgeving er ook van denkt. Het is een nummer dat tot nadenken stemt: doe jij eigenlijk wel wat jou gelukkig maakt?

Zolang er vrienden zijn lijkt aan te sluiten bij dit thema: “Keerpunt in je leven, de weg een beetje kwijt. Die knoop die moet gehakt, komt het goed of krijg je spijt?” Het nummer benadrukt het belang van echte vriendschap, die ervoor zorgt dat je moeilijke periodes kunt doorstaan. Het refrein is een echte meezinger. Laat ’t los, laat ’t gaan, dat onlangs als eerste single is uitgebracht, is een opgewekt nummer met vrolijke staccato strijkers. De liefde is… is een ballad die mooi gearrangeerd is met strijkers. Ik hou niet van jou! bevat een aantal tekstuele verrassingen en blijkt uiteindelijk juist wel een liefdeslied te zijn.

Stilte voor de Storm is een toegankelijke en aanstekelijke plaat geworden die gaat over liefde, vriendschap en het maken van belangrijke keuzes in je leven. Met zijn vertellende manier van zingen zet Joep luisteraars graag op het verkeerde been met zijn teksten en bezingt hij grote thema’s met humor en een knipoog. -

Door Redactie op 2014-10-07

nieuwsbrief