gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

DIABATE, KASSE MADY

KIRIKE

Label: LABELS N NAIVE
Releasedatum: 14-10-2022
Herkomst: NL
Item-nr: 3320505
EAN: 3700398712703
Levertijd: 3 a 5 werkdagen

Recensie

Kassé Mady Diabaté is een Malinese grootheid, die als zanger van het traditionele liedwerk in het Westen nooit een sterrenstatus verwierf als bijvoorbeeld Salif Keita. Tijd om wakker te worden bij de intense Malinese liederenplaat Kiriké.

Diabaté neemt plaats naast koraspeler Ballaké Sissoko en zingt de nekharen recht overeind, in bijvoorbeeld het minimalistisch begeleide Ko Kuma Magni, over de kwalijke gevolgen van kwaadsprekerij. De balafon speelt bijna onhoorbaar zacht, de n'goni tokkelt al net zo discreet en zo kan Diabatés stem zich in al zijn pracht openbaren: soms in jubelende euforie, meestal trillend van ingehouden spanning. Het lied Sadjo, over een moedernijlpaard dat blijft zoeken naar haar door jagers afgeknalde jong, is een wonder van Afrikaanse liedkunst; intiem en diep doorvoeld, opnieuw naast een haast abstract tingelende balafon en een enkele trillende snaar.

Kiriké is in al zijn bescheidenheid een kolossale wereldplaat en we zullen naar de concertzaal moeten om Diabaté en Sissoko aan het werk te zien. Vanavond al in het Bimhuis, Amsterdam, daarna elders in Nederland.

(TEKST: http://www.volkskrant.nl/)
Door Redactie op 2014-11-26

Tracks

Disc 1
1. Simbo
2. Sori
3. Ko Kuma Magni
4. Sadjo
5. Toumarou
6. Kirike
7. Douba Diabira

nieuwsbrief