Home Nieuws Stripschapprijs 2019 voor Typex

Stripschapprijs 2019 voor Typex

Sinds het verschijnen van het overdonderende meesterwerk rond kunstenaar Andy Warhol zijn de ogen continu gericht op de Amsterdamse stripmaker en illustrator Typex. Het vuistdikke boek is zowel in binnen- als buitenland jubelend onthaald. In zes talen en veertien landen vielen de recensenten over elkaar heen om ‘Typex’s Andy – De vele levens van Andy Warhol’ met superlatieven te overladen. Hierdoor is het niet vreemd dat in de slipstream van dit succes Typex zich de Stripschapprijswinnaar van 2019 mag noemen.

Typex
Typex (1962) is bij het grote publiek bekend als illustrator voor de VPRO Gids en het muziekblad OOR dat hem volgens de Commissie voor de Stripschapprijzen de titel ‘rock ’n roll-tekenaar bij uitstek’ heeft opgeleverd. Vanaf het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw heeft hij zorgvuldig zijn status van moderne stripmaker uitgebouwd. Niet alleen door korte opvallende strips in bladen als Taptoe, Zone 5300 en Eisner maar vooral door de stripbiografie over Rembrandt van Rijn is zijn naam definitief gevestigd in het Nederlandse striplandschap.

Rembrandt
‘Typex’ Rembrandt’ kreeg geheel terecht de Stripschappenning voor Album van het Jaar. Het kon niet uitblijven dat dit een vervolg zou krijgen dat resulteerde in de Andy Warhol strip. Hier komt de veelzijdigheid van striptekenaar Typex nog extra naar voren dan in zijn voorgaande werk. In het bijgeleverde rapport looft de commissie meer dan eens de kwaliteiten van Typex en in het bijzonder de eigen weg die hij aflegt in zijn idioom als stripmaker.

Uitreiking 23 maart
De Stripschapprijs 2019 wordt toegekend aan Typex. De Amsterdamse stripmaker/illustrator is hiermee de zesenveertigste op rij. De trofee zal tijdens De Stripdagen in samenwerking met Heroes – Dutch Comic Con op 23 maart worden uitgereikt in de Utrechtse Jaarbeurshal. Hij wordt dat weekend volkomen terecht in het zonnetje gezet, en zal ongetwijfeld ook aanwezig zijn voor een ‘Meet and Greet’ en interviews. Uiteraard zal hij ook zijn fenomenale meesterwerken rond Warhol en Rembrandt signeren.

Stripschapprijs
De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend aan een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder. Vereniging Het Stripschap is in 1967 opgericht ter promotie van de strip in Nederland.

Commissie
De Stripschapprijs wordt toegekend door het bestuur van Het Stripschap op voordracht van een onafhankelijke commissie, die ieder jaar opnieuw wordt samengesteld. De commissieleden hebben ieder op hun eigen manier een raakvlak met de stripwereld. De Stripschapprijs bestaat uit een bronzen plastiek met oorkonde, die tijdens De Stripdagen wordt uitgereikt. De Stripschapprijs is gemaakt door beeldhouwer Ton van Beest.

Foto Typex: Cyril Koopmeiners.

Meer info vind je op de website van de Stripschapprijzen.

[bol_product_links block_id=”bol_5c2600e3c737f_selected-products” products=”9200000094510812,9200000094510903″ name=”stripschapprijs 2019″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]