gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

KOOTEN & DE BIE

SLOEGEN WEER TOE

Label: VPRO
Releasedatum: 19-04-2012
Herkomst: NL
Item-nr: 3279414
EAN: 9789067272193
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

Driedelige documentairereeks van Coen Verbraak waarin Kees van Kooten en Wim de Bie zeer openhartig over hun bijzondere en omvangrijke oeuvre praten. Een unicum, omdat zij nooit eerder op televisie gezamenlijk zo uitvoerig over hun eigen werk vertelden. De dubbeldvd bevat bovendien een boekje en 17 volledige scenes waarvan in het drieluik slechts fragmenten te zien waren.

Bijna veertig jaar werkten ze samen. In die periode maakten Kees van Kooten (1941) en Wim de Bie (1939) honderden uren televisie. Aanvankelijk in Hadimassa (Vara) en Het Gat van Nederland, daarna als het Simplisties Verbond. Jarenlang waren ze de standaard voor humor en satire op televisie. Ze verrijkten de taal met tientallen zelfbedachte woorden (van "doemdenken" tot "regelneef"). Twee keer ontvingen ze de Zilveren Nipkowschijf. In 1985 kregen ze de Ere Nipkowschijf voor hun hele televisie-oeuvre.

In het drieluik Van Kooten & De Bie sloegen weer toe! vertellen Van Kooten en De Bie voor één keer alles. Wat zat er achter het Simplisties Verbond? Hoe maakten ze Keek op de week? Bestond Cor van der Laak echt? Heeft Freddy Heineken tijdens zijn ontvoering werkelijk de piepende autobanden van Jacobse en Van Es kunnen horen? Waarom woonde Walter de Rochebrune in de achtertuin van Wim de Bie? En wat hadden Jacobse en Van Es te zoeken bij het huis van Jan Mulder?

Het duo stelde hun archieven en het volledige oeuvre ter beschikking voor een zo compleet mogelijk portret. In de documentaire worden vele fragmenten vertoond; op de bonusdvd zijn 17 van deze fragmenten in hun volledigheid opgenomen. Ook bevat de dubbeldvd een boekje met als titel Van Kooten & De Bie kijken zich terug met daarin foto's uit de oude doos, voorzien van commentaar van het duo

(bron VPRO)
Door Redactie op 2012-04-21

Tracks

Disc 1
1. Drieluik Docu Van Coen Verbraak
Disc 2
1. Toen Was Geluk Heel Gewoon' (Vara,
2. Hadimassa: 'de Trouwerij' (Vara, 19
3. Het Gat Van Nederland: 'de Dom' (19
4. De Geilneef/de Speelneef (1977)
5. Thuisblijvers: 'meneer Foppe In Zij
6. Ralph En Thea Ternauw: 'ons Mopje'
7. De Tegenpartij: 'rug Op 1981'
8. De Tegenpartij: 'heineken/kneukfilm
9. Familie Van Der Valk: 'scrabble' (1
10. Keek Op De Week: 'berendien Uut Wis
11. Keek Op De Week: 'drs. Kipping: Dat
12. Keek Op De Week: 'de Boze Briefschr
13. De Ambulant Reprentant (1992)
14. De Duitse Leraar (1982)
15. Moeder Carla En Zoon Frank Op Het I
16. De Vieze Man Klimt In Lantaarnpaal
17. Gebroeders Temmes: 'do Ist Der Bahn

nieuwsbrief