Uitnodiging presentatie Diamond Five LP in Concerto
 
Email Header
Op vrijdag 3 november wordt de re-issue van het Diamond Five album ‘Brilliant’ gepresenteerd op het podium van Concerto! Het Amsterdamse vijftal gold jaren als het beste dat Nederland op jazzgebied te bieden had. Het eerste exemplaar wordt door speciale gast Dj Maestro overhandigd aan het enige nog levende bandlid van The Diamond Five: drummer John Engels.

​Live-muziek is er tijdens de presentatie van The Diamond 3 dat bestaat uit John Engels op drums, Rob van Bavel op piano en Ruud Ouwehand op bas.

We willen iedereen die hier interesse voor heeft van harte uitnodigen om langs te komen. De presentatie begint om 17:00 op het podium van Concerto, Utrechtsestraat 52 in Amsterdam. Meer info hier
yd2 yd2

Diamond Five - Brilliant reissue op vinyl

De re-issue van het originele album uit 1964 van misschien wel het beste Nederlandse jazz-combo ooit, The Diamond Five. Er zijn 500 genummerde exemplaren, op audiophile 180 grams vinyl met een wit kleurtje. 
De LP gaat 20,99 kosten, bestellen kan hier

over het album:

Stan Getz, Clifford Brown, Ben Webster, Dizzy Gillespie, Johnny Griffin, Phil Woods, Tommy Flanagan, Hank Jones, Sonny Stitt en Wynton Marsalis. Zomaar wat namen uit de bloemrijke jazzhistorie. Nou ja, zomaar…, een hoogstaander rijtje is nauwelijks denkbaar. En het mooiste daarvan is dat de Nederlandse jazzdrummer John Engels, 82 inmiddels, met al deze iconen heeft gespeeld. En dan is dit nog maar een handjevol namen, de lijst van samenwerkingen is veel groter. Het hoogtepunt van zijn carrière noemt hij zelf de concertreeks die hij met Chet Baker maakte in Japan. Met een alerte Baker aan de methadon en tranentrekkend bassist Heijn van de Geijn, wisten ze het jazzpubliek tot absolute ontroering te brengen. Met de fameuze groep Diamond Five maakte hij van 1957 tot 1961 furore in de Amsterdamse jazzclub Sheherazade. Het Fontana album Brilliant!, dat het quintet maakte in 1964, is nu opnieuw uitgebracht. Met louter Nederlandse jazzgrootheden als bandleider en pianist Cees Slinger, tenorsaxofonist Harry Verbeke, meestertrompettist Cees Smal en natuurlijk John Engels zelf, bewijst de groep zich als misschien wel het meest hechte Nederlandse bebop quintet ooit. Een formatie waarvan destijds terecht al gezegd werd dat het niet onderdeed voor de Amerikaanse bebophelden. John Engels himself, Rob van Bavel en Ruud Ouwehand komen op 3 november de re-issue van de plaat live op het podium van Concerto Amsterdam presenteren. Nú al legendarisch!
yd2 yd2

Over the Diamond Five

The Diamond Five was eind jaren vijftig en begin jaren zestig de populairste jazzband van Nederland. Het gezelschap bestond uit Cees Slinger (piano), Cees Small (trompet), Harry Verbeke (tenorsax), Jacques Schols (bas) en John Engels (drums). De band was veelvuldig te zien op podia in het binnen- en buitenland, maar had ook vaste residentie in de beroemde jazzclub Sheherazade in Amsterdam, die zelfs jarenlang eigendom was van The Diamond Five. Er werd eigen werk gespeeld, maar ze begeleidden er ook internationale sterren als Stan Getz, Benny Bailey, Phil Woods en Quincy Jones.
yd2 yd2

Over John Engels

John Engels is afkomstig uit een familie van drummers en is nog altijd muzikaal zeer actief. Er verschijnen regelmatig nieuwe albums en hij treedt ook nog altijd op. In 2018 viert hij zelfs zijn 65-jarige jubileum als drummer. In zijn lange, vruchtbare loopbaan speelde hij niet alleen met The Diamond Five, maar maakte hij deel uit van het trio van Pia Beck, was hij lid van de bigband van Boy Edgar en speelde hij met het Louis van Dijk-trio. Engels begeleidde ook internationale sterren zoals Cab Kaye, Dizzy Gillespie, Johnny Griffin, Phil Woods, Tommy Flanagan, Hank Jones, Sonny Stitt en Wynton Marsalis. Hij speelde op zo’n 160 platen mee. Als hoogtepunt in zijn carrière noemt Engels zelf de tournee die hij met trompettist Chet Baker door Japan maakte.

Artikel Diamond Five / John Engels

In de nieuwe Mania die 3 november verschijnt staat een artikel over de Diamond Five reissue en een kort interview met John Engels
Full Image
Full Image
yd2