gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Toen de Fenicische prinses Europa op de Aziatische kust de rug van een stier beklom, wist ze niet dat ze naam zou maken. Europeanen hebben door haar hun wortels in Fenicië (Libanon), maar ook in Turkije, waar ergens Europa’s eerste dichter, Homerus, zong, en waar Rome zijn mythische oorsprong vond. In keizer Augustus’ dagen ontstond in Jeruzalem, alweer Azië, een religie die Europa gestalte gaf.
Ons continent heeft veel wortels en veel gezichten, deels in de oudheid gevormd, en verspreid over een bijzonder divers gebied. Al die tijd en overal was en blijft Europa een en al beweging. De rijken van Alexander de Grote en keizer Trajanus waren de facto multicultureel, onderhevig aan migratie in alle richtingen. Dé Griek, dé Romein heeft nooit bestaan.
Monolithische beeldvorming werkt misleidend. Patrick Lateur laat Europa zien als een wereld in constante beweging, en dat werkt verhelderend in discussies over identiteit, migratie en integratie.
Door Redactie op 2019-05-13

nieuwsbrief